تجزیه و تحلیل swot یک ابزار برای ممیزی کردن سازمان و محیط آن است. تجزیه و تحلیل swot به بازاریابان کمک میکند تا روی مسائل کلیدی تمرکز کنند و آنها را شناسایی کرده به سازمان کمک کنند. swot مخفف نقاط قوت(strengths)، ضعفها(weaknesses)، فرصتها(opportunities) و تهدیدات(threats) است.
تجزیه و تحلیل swot یک ابزار برای شناسایی تواناییهای داخل سازمان و محیط بیرونی سازمان است. نقاط قوت و ضعف از عوامل داخلی swot میباشند، فرصتها و تهدیدات از عوامل خارجی swot هستند. نقاط قوت یک عامل داخلی مثبت، نقاط ضعف یک عامل داخلی منفی، فرصت یک عامل خارجی مثبت و تهدید یک عامل خارجی منفی است. ما باید نقاط ضعف خود را به نقاط قوت و تهدیدها را به فرصت تبدیل کنیم. در نهایت swot به مدیران این فرصت را خواهد داد نقاط قوت داخلی را با فرصتهای خارجی مطابقت دهند. Swot ساده است و پیامد آن افزایش ارزش برای مشتریان است.
در swot نقاط قوت و ضعف از عوامل داخلی مییاشند. نقاط قوت تواناییها و منابع داخلی سازمان است و یک مزیت رقابتی برای سازمان محسوب میشود و نقاط ضعف هم نداشتن برخی از تواناییها و منابع در سازمان است.
به عنوان مثال:
نقاط قوت swot میتواند ایجاد محصولات و خدمات جدید و نوآورانه، تخصص بازاریابی، فرآیندها و روشهای با کیفیت، افزودن ارزش به محصولات و خدمات شما، مکان خوب کسبوکار شما و غیره باشد.
نقاط ضعف swot میتواند عدم تخصص بازاریابی، فرآوردهها و خدمات تمایز نیافته، کیفیت نامناسب کالاها و خدمات، اعتبار ضعیف، مکان بد کسبوکار شما و غیره باشد.
فرصت ها و تهدیدات جزو عوامل خارجی هستند. فرصتها یک مزیت رقابتی بیرونی برای سازمان است که شناسایی آنها میتواند به سازمان کمک کند. تهدیدها یک حالت منفی در خارج سازمان است که برای سازمان خطرناک است لذا باید شناسایی شوند.
به عنوان مثال:
فرصتهای swot میتواند بازار توسعه یافته، ادغام، سرمایهگذاری مشترک و ایجاد اتحاد و پیوستگی استراتژیکی، حرکت به بخشهای جدید بازار، یک بازار جدید بین المللی، یک بازار خالی از رقیب و غیره باشد.
تهدیدات swot میتواند یک رقیب جدید در بازار خانگی، رقیبهای جدید با محصولات و خدمات نوآوری شده، رقبایی که به کانالهای توزیع دسترسی دارند، جنگ قیمت با رقبا و غیره باشد.
هدف اصلی از تجزیه و تحلیل swot افزودن ارزش به محصولات و خدمات است به طوریکه بتوانیم مشتریان جدیدی را جذب کنیم، مشتریان وفادار را حفظ کنیم و محصولات و خدمات را در بلندمدت برای مشتری گسترش دهیم. اگر با موفقیت تمام این کارها را انجام دهیم در نهایت افزایش ROI(بازگشت سرمایهگذاری) خواهیم داشت.
قوانین ساده برای تجزیه و تحلیل swot موفق:
به هنگام انجام تجزیه و تحلیل swot نقاط قوت و ضعف سازمان را واقع بینانه در نظر بگیرید.
تجزیه و تحلیل swot باید موقعیت امروز سازمان و موقعیتی که در آینده میتواند در آن قرار گیرد را تشخیص بدهد.
Swot خود را ساده و کوتاه نگه دارید. از پیچیدگی و تحلیل بیش از حد اجتناب کنید.
Swot همواره باید خاص باشد، از نقاط خاکستری پرهیز کنید.
هنگامی که با تجزیه و تحلیل swot مسائل کلیدی شناسایی شدند، آنها در اختیار اهداف بازایابی قرار میگیرند. Swot میتواند در ارتباط با سایر ابزارهای تجزیه و تحلیل استفاده شود مانند تجزیه و تحلیل pest و تجزیه و تحلیل نیروهای پنجگانه پورتر.
آیا شما به یک تجزیه و تحلیل swot پیشرفتهتر نیاز دارید؟
برخی از مشکلاتی که هنگام تجزیه و تحلیل swot ممکن است با آن مواجه شوید یک نتیجه از مزایای کلیدی آن یعنی انعطافپذیری میباشد. از آنجا که تجزیه و تحلیل swot در انواع حالات مختلفی میتواند استفاده شود بنابراین قابل انعطاف است. با این حال این انعطاف پذیری ممکن است به ناهنجاریهایی منجر شود. ممکن است نظرهای شخصی به جای استفاده از اطلاعات واقعی به وجود بیاید. اطلاعات به هنگام نباشند و غیره. برای رفع این مشکلات پایه ای میتوان از power swot استفاده کرد.
یک ابزار برای شناسایی تواناییهای داخل سازمان و محیط بیرونی آن است که به بازاریابان کمک میکند تا مسائل مهم را شناسایی کنند و به وسیله آن به رشد و بهتر شدن سازمان کمک کنند.
در ادامه مثالی از تجزیه و تحلیل swot برای شما آورده شده است تا بیشتر با آن آشنا شوید. این تجزیه و تحلیل مربوط به شرکت اپل در سال 2015 است که چند روز پیش منتشر شد.
نقاط قوت
1) ارزش ویژه برند: ارزش ویژه برند محبوبیت یک برند است که منجر به سودمندی بیشتر محصولاتش میشود. اپل یکی از مهمترین و برترین شرکتهایی است که دارای ارزش ویژه برند است و پس از کامپیوترهای مکینتاش اپل به عنوان شناختهشدهترین برندی است که یک وعدهی برند ارزشمند دارد.
2) نوآوری: علاوه بر ارزش ویژه برند، اپل همواره از نوآوری و خلاقیت در محصولاتش بهره میگیرد. اپل تا به امروز انقلابهای بزرگی را در صنعت تکنولوژی انجام داده است.
3) وفاداری مصرفکننده: وفاداری به برند نوعی رفتار در میان مصرفکنندگان است که باعث میشود مصرفکنندگان همچنان استفاده از برند فعلی خود را ادامه میدهند. در سطح جهانی شرکتهایی مثل اپل معمولا در لیست بهترین ها قرار دارند و مشتریان وفادار بسیاری دارند که به برند خود افتخار میکنند.
4) سیستمعامل شگفتانگیز: ios به دلیل سرعت و انعطافپذیریاش یک سیستم عامل و پلتفرم قوی است. رابط کاربری فوقالعادهای دارد و سهولت استفاده از آن همه را هیجانزده میکند. همچنین اپل دارای سازگاری در طراحی عالی است.
نقاط ضعف:
1) قیمت بالا: با این که اپل ارزش ویژه برند ارزشمندی دارد، اما در مقایسه با تلفنهای سامسونگ که ویژگیهای مشابهی را ارائه میدهند دارای قیمت بسیار بالایی است.
2) محدودیتهای روی گوشی: محدودیتهای غیرضروری بر روی آیفون اپل وجود دارد. به عنوان مثال بلوتوث ندارد، حافظه قابل ارتقا وجود ندارد و باتری آن غیرقابل جابهجا است. با چنین قیمت بالایی انتظار ویژگیهای بیشتری از این تلفن هست.
3) تنوع بسیار کم: افراد بسیار زیادی وجود دارد که به طور مداوم تنوع در این تلفن را میخواهند اما چنین اتفاقی نمیافتد. این مورد شاید دلیلی باشد که مشتریان به برندهای دیگر سوئیچ کنند. تنوع و ویژگیهای ارائه شده در یک برند مانند سامسونگ بسیار بیشتر است.
4) نبود استیو جابز: بسیاری از دنبالکنندگان اپل طرفداران استیو جابز بودند و پس از مرگ وی مقداری از جاذبه اپل کم شده است.
فرصتها:
1) پتانسیل بازار تلفنهای هوشمند: امروزه بازار تلفنهای هوشمند بسیار گسترده شده و از احتمالا قصد کوچکتر شدن نیز ندارد. بنابراین بازار بزرگی از مشتریان بالقوه وجود دارد که برندی مانند اپل را انتخاب کنند.
2) ادامه پیشرفت تکنولوژی: اپل اخیرا هر چند سال یکبار موفقیتهای بزرگی را در حوزه تکنولوژی از خود نشان میدهد، بنابراین مردم هم انتظار محصولات منحصربهفردی را از یک شرکت نظیر اپل دارند. محصولات و تکنولوژیهای پیشرفته میتواند این شرکت را به سطوح بالاتری برساند.
3) وابستگی بیشتر به دیجیتالی شدن: مردم با گذشت زمان بیشتر و بیشتر از اینترنت و برنامههای کامپیوتری استفاده میکنند، به طوریکه امروزه کمتر کسی را بدون تلفن هوشمند میبینیم و همانطور که مردم دیجیتالی میشوند قدرت کامپیوتر و تلفنهای هوشمند نیز در میان مردم بیشتر میشود و رونق تلفنهای هوشمندی مانند آیفون را در صنعت میبینیم.
تهدیدات:
1) اندروید: بزرگترین تهدید برای اپل سیستم عامل اندروید است. سیستمعاملی که برای همه رایگان است و کاملا آماده برای رشد و توسعه است.
2) سامسونگ: سامسونگ یکی از بهترین گوشیهای کنونی است و در تمام اشکال و اندازهها وجود دارد، در سالهای سامسونگ واقعا نشان داده که از قدرت بسیار بالایی برخودار است و با سیستم عامل اندروید و دوربین و سایر امکانات فوقالعادهاش یک رقیب بزرگ برای اپل محسوب میشود.
3) نبود نوآوری جدید: در چند سال گذشته، اپل محصول فوقالعادهای در بازار ارائه نکرده و مردم انتظار دارند تا محصولات نوآورانه جدیدو متفاوت از اپل ببینند، شاید این مورد تبدیل به یک تهدید برای طرفدران اپل باشد.
آیا شما از این تجزیه و تحلیل استفاده میکنید؟ فکر میکنید در تهیه این تجزیه و تحلیل با چه مشکلاتی روبرو شوید؟
خلاصه:Swot در لغت به معنی قوتها، ضعفها، فرصتها و تهدیدات است و در اصطلاح فرایند شناسایی بررسی و ارزیابی متغیرهای موثر و بالقوه داخلی و محیطی را تجزیه و تحلیل swot گویند. واژه swot برگرفته از این لغات میباشد:
S: strength به معنی قدرت
Weakness:w به معنی ضعف
o: opportunity به معنی فرصت
T:Threat به معنی تهدید
برچسبها: قوت ضعف فرصت تهدید SWOT
«محققان الگوهای متفاوتی را برای شناسایی همهی عوامل (چه موثر و چه غیر موثر) بر فعالیتهای یک سازمان ارایه نمودهاند که در بیشتر متون با عناوین تجزیه و تحلیل قوتها، ضعفها، فرصتها و تهدیدها یا swot. TWOS.WPTS به کار بردهاند.» راهبرد هر سازمان متاثر از فرایند تعامل آن با محیط بیرونی است و بنابراین پیشبینی وضعیت آینده نقشی اساسی در فرایند موفقیت سازمان و کشور دارد. در این میان شناخت عوامل محیطی و همچنین شناسایی عوامل درونی بسیار مهم میباشد. «تجزیه و تحلیل swot یکی از ابزارهای راهبردي تطابق قوت و ضعف درون سازمانی با فرصتها و تهدیدهای برون سازمانی است. تجزیه و تحلیل swot تحلیلی منظم برای شناسایی این عوامل و تدوین راهبرد که بهترین تطابق بین انها را ایجاد نماید ارایه میهد. از این دیدگاه این الگو یک راهبرد است که قوتها و فرصتها را به حداکثر و ضعفها و تهدیدات را به حداقل ممکن میرساند. برای این منظور نقاط قوت و ضعف و فرصتها و تهدیدات در چهار چوب کلی SO.WO.ST.WT. پیوند داده میشود و گزینه راهبرد بین آنها انتخاب میشود.» در این تحلیل همیشه چهار راهبرد پیشنهاد میشود: «هدف از راهبرد WT حتیالامکان نقاط ضعف و تهدیدات است و شرکتی که بیشترین عواملش در این خانه متمرکز باشد وضعیت جالبی نداشته و در ورطهی ورشکستگی خواهد بود. راهبرد WO هدفش کاهش نقاط ضعف و افزایش فرصتهاست در این حالت شرکتها به علت دارا بودن ضعفهای اساسی امکان استفاده از فرصتهای به دست آمده را ندارند. راهبرد ST بر اساس توانمندی شرکت در مقابل تهدیدات بنا شده است هدف آن این است که توانمندیهای موجود را افزایش و در مقابل تهدیدات را کاهش دهد. در راهبرد SO هر شرکتی علاقهمند است که همیشه در این موقعیت قرار داشته باشد که بتواند بهرهگیری از توانمندیها و فرصتها را به حداکثر برساند» در تحلیل swot عوامل موثر بر شرکت یا سازمان به دو دسته عوامل بیرونی یا خارجی و عوامل درونی یا داخلی تقسیم میشود:
الف) عوامل بیرونی
این عوامل خارج از سازمان بوده است و بر فعالیتهای سازمان تاثیر دارند اما در اختیار سازمان نبوده و سازمان هیچگونه تاثیری بر آنها ندارد. هدف از بررسی محیط خارجی تهیه فهرستی محدود از فرصتهایی که میتواند به یک سازمان سود رسانده یا تهدیداتی که باید از آنها اجتناب شود. عوامل بیرونی خود به دو گونه میباشد:
فرصتها
فرصت یک موقعیت عمده در محیط موسسه میباشد. یعنی آن چه که موسسه را در رسیدن به اهدافش یاری نماید و به عنوان موتور محرکهای است که شتاب حرکت موسسه را جندین برابر میکند. «سه منبع اصلی فرصتها و تهدیدها عبارتند از 1- فشارها و روندها (سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فناوری) 2- مراجعان، مشتریان و پرداختکنندگان مالیات 3- رقبا و همکاران. پس فرصتها مطلوب موسسه بوده و باید کوشش نمایند تا آنها را به حداکثر رسانده و از آنها استفاده بهینه کنند.
تهدیدها
تهدید یک موقعیت نامطلوب عمده در محیط موسسه است و به عنوان مانعی بر سر راه موسسه قرار دارد و آن را از رسیدن به اهدافش باز میدارد. در مورد فرصتها و تهدیدات میتوان گفت که آنچه برای یک موسسه تهدید قلمداد میشود ممکن است برای یک موسسه دیگر عامل فرصتی باشد. پس فرصت یا تهدید بودن یک عامل نسبی است. موسسه تا جایی که میتواند باید محدودکنندهها و تهدیدات را به حداقل رسانده یا آنها را به عوامل فرصتی و مزیتی تبدیل کند. درک درست فرصتها و تهدیدات محیطی فراروی سازمان به مدیران کمک میکند تا راهبرد سازمانی را با بینش و فراست بهتری اتخاذ نموده و مسیر حرکت سازمان را به طور اثر بخشتری تعين نمایند. البته باید توجه داشت که آنچه برای یک سازمان تهدید قلمداد میشود ممکن است برای سازمان دیگر فرصت باشد و فرصت یا تهدید بودن یک عامل نسبی است. در مورد سطح کلان و کشورها نیز میتوان گفت که عواملی این چنین وجود دارند که باید مورد توجه قرار گرفته و در برنامهریزیهای کشوری لحاظ شوند.
ب)عوامل درونی
این عوامل در اختیار شرکت بوده و جزء عوامل داخلی میباشند. پس در عین حال که بر فعالیتهای سازمان تاثیر دارند سازمان نیز بر آنها تاثیر دارد. هدف از بررسی محیط درونی تهیه فهرستی از نقاط قوت است که سازمان برای به دست آوردن سود باید از آنها بهرهبرداری نمایند و یا نقاط ضعفی که برای جلوگیری از ضرر یا کاهش سود باید از آنها اجتناب نمایند. عوامل درونی نیز همانند عوامل بیرونی دو دسته میباشند که عبارتند از:
قوتها
قوت منبع مهارت یا مزیت دیگری است نسبت به رقبا و نیازهای بازارهایی که موسسه در آنها کار میکند یا خواهد کرد قوت یک شایستگی ممتاز است که مزیت مقایسهای موسسه در بازار میشود. قوت نقطهی اتکای سازمان است که با استفاده از آن میخواهد به اهداف خود برسد «بر مبنای این نقاط قوت شاخهی اجرایی را میتوان به موتوری قدرتمند برای رشد تغییر نوآوری و خدمت تبدیل کرد.» پس هر سازمانی باید این نقاط قوت را برای جامه عمل پوشاندن به رسالتش به حداکثر رسانده و از آنها به عنوان مزیتی رقابتی در مقابل رقبا استفاده نماید.
ضعفها
ضعف یک محدودیت یا کمبود در منابع مهارتها و تواناییهایی است که جدا مانع عملکرد اثر بخش میشود. ضعف یک عامل درونی است که مختلکننده فعالیتهای سازمان بوده و در رسیدن سازمان به اهدافش خلل ایجاد میکند پس لازم است تا سازمان این عوامل را در حد امکان به حداقل رسانده و یا در جهت رسیدن به اهدافش از آنها بهرهبرداری نماید. ضعفها عواملی هستند که هر سازمانی که وجود خارجی دارد قطعا با آنها رو به رو است و نمیتواند از آنها دوری گزیند بلکه باید با درکی صحیح آنها را نظارت کرده و مهار نماید. درک صحیح نقاط قوت و ضعف، اساساَ به سازمان کمک میکند تا با استفاده بهینه از قوتها و به حداقل رساندن ضعفها با اثربخشی بیشتری به اهداف رسیده و از هدر رفتن منابع و امکانات سازمان جلوگیری نمایند. در سطح ملی و کلان نیز باید این نقاط مورد شناسایی قرار گرفته و با بهرهگیری مناسب قوتها و اجتناب از ضعفها راهبرد مناسب تدوین شده و به اجرا در آید.
تحلیل swot مطابق آنچه که گفته شد بر آن است تا این عوامل (درونی و بیرونی) را شناسایی و در جهت بهرهبرداری بهینه از آنها گام بردارد.
منبع :modiriran.ir
:: موضوعات مرتبط:
تجارت الکترونیک ,
,
:: برچسبها:
تجارت الکترونیک ,
تکليف ,
SWOT ANALYSIS OF TWO COMPANIES ,
استاد امینی لاری ,
قوت ,
ضعف ,
فرصت ,
تهدید ,
SWOT ,
:: بازدید از این مطلب : 453
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0